J.S.Foer a revenit de curînd cu un nou roman. Al treial roman al său și, totodată, cel mai bun, mai complex și mai dens dintre toate romanele publicare de acesta – părerea în aceasta privință pare să fie unanimă. E un roman care îl pune foarte aproape de J.Franzen și, poate mai ales, lîngă Philip Roth. Între ”Here I Am” și precendentul roman al acestui extrem de talentat tânăr scriitor american au trecut 11 ani.
Ca un mic joc, iată mai jos 11 bullet points în beneficiul și în jurul acestei cărții.
1.Lansarea românească, în premieră, a cărții lui Foer a avut loc în 27 mai, la tîrgul de carte de la București. Tot în 27 mai, dar fix în urmă cu 1 an, J. S. Foer i-a expediat lui Natalie Portman un email în care, la final, există pasajul acesta: ”E altceva aici. E ceva, și în aer, și pe pămînt. A propos, pentru tine, există locuri în care te simți altfel, altcumva?”
2.Cu cîteva ore înainte, pe la 2 noaptea, deci tot cu un an în urmă, Natalie Portman îi scrisese lui Foer după ce îi vorbise în acel mesaj despre ce e și ce nu e rutină pentru ea fix așa – am voie să mănînc o înghețată? Întrebarea e pusă cam pe la ora 2 noaptea!
3.Cu o zi înainte, Foerr însuși îi vorbise despre înghețată lui Natalie Portman, dar si despre dificultatea de a fixa niște repere fixe, niște ritualuri în viață. Despre rutina bună, cum s-ar zice.
4.Am invocat, foarte scurt aceste emailuri purtate între Foer și Portman – sunt mesajele care au făcut o presă foarte bună la vremea lor și la care se revine constant, acum, cînd se discută despre romanul cel mai recent al lui Foer – fiindcă ele reprezintă, cred nu numai eu, un rezervor generos de sens care poate duce la înțelegerea situațiilor de viață care duc la divortul personajelor principale din ”Iată-mă”! Cine e interesat de aceste mesaje, reale, în integralitatea lor le poate regăsi aici!
5.A propos de similitudini, și acolo, în roman, există o serie de mesaje – semnificativ mai aprinse însă, mai fierbinți decît în ceea ce am invocat eu mai înainte – și, în cele din urmă, ele duc la o ruptură radicală.
6.De fapt, de ce invoc toate acestea? Pentru că, în bună măsură din ce am citit ca dosar de presă relativ la acest roman, e invocată și întărită patina autobiografică a acestei cărți. Nu e o interpretare pe care însuși Foerr să o respingă. Dar nici nu o privilegiază: ”divorțul meu nu a afectat deloc intriga acestei cărți”, a spus el. ”Dar sunt convins că a cizelat mai bine emoțiile pe care am căutat să le exprim aici”. Tot el spune: ”nu e un roman autobiografic decît în sensul în care orice roman matur reflectă o uriașă experiență de viață acumulată”. Și tot Foer a mai spus cîndva, a propos de această chestiune e transferului dinspre om spre scriitor că, trimiterea directă fiind chiar la ”Iată-mă!”: ”aș putea spune că nu e viața mea acolo, dar că sunt eu acolo”.
7.Mai sunt și alte referințe care indică pista autobiografică – asemănări de condiție între Foer și personajul său masculin, Jacob. Jacob – e romancier, cîștigător al premiului National Jewish Award Book, la o vîrstă foarte fragedă. E scenarist pentru HBO. Foer a izbucnit în literatură cu ”Totul este iluminat” – el a devenit, odată cu acest roman, răsfățatul literaturii americane, un copil-minune al ei. La 25 de ani. În 2012, în presă americană a apărut ceva agitație pe seama faptului că la HBO va fi o nouă comendie – All Talk. Una scrisă și creată de Foerr. În ulltima clipă, Foerr a ucis această idee – care ducea la un film despre o familie de evrei din clasa mijlocie din Washinghton. La 4 ani după, apare romanul – în care, în bună parte, e vorba despre o familie de evrei din SUA din clasa mijlocie…
8.A propos, la un an după divorțul de Foerr, fosta sa sotie, o mare scriitoare și ea, Nicole Krauss a semnat un contract pentru o carte a cărei tematică e oarecum similară cu cea din ”Iată-mă”. Cartea va apărea și în limba română în curînd – așa încît, pe una și aceeași situație din viața reală a doi mari scriitori vom avea două ficțiuni care vor apropria această temă.
9. În legătură cu faptul că de la romanul său nr 2 pînă la romanul nr. 3 au trecut 11 ani, Foerr vorbește despre ideea de blocaj în termenii următori.”Nu am experimentat niciodată ceea ce de regulă se numește ”blocaj de scriitor”. Dar am suferit, în mod cronic, de ”blocajul lui Jonathan” – inabilitatea de a-mi aprecia, de a-mi valoriza gîndurile, ideile”.
10.Titlul cărții vine, și referința aceasta este prezentă de fiecare dată, din Biblie – e răspunsul lui Avram atunci cînd Dumnezeu îi cere să il sacrifice pe fiul său, Isaac. Am găsit, documentînd geneza cărții, și o interpretare alternativă, complementară a propos de opțiunea pentru acest titlu: ca fiind o modalitate de afirmare a lui Foerr însuși. Sunt aici, iată-mă, am revenit după 11 ani! Și sunt în cea mai bună formă, pentru că am dat cel mai bun roman al meu de pină acum! Chiar dacă e doar o speculație, cred că nu e ocolit.
Nr 11, nu în ultimul rînd, romanul de debut al lui J. S. Foer se cheamă Everything is illuminated. Fiind cel mai bun roman de pina acum al lui Foer, formula e valabilă inclusi sau mai ales pentru această carte – IATĂ-MĂ.
Vă invit nu doar să cititi acest roman, ci să il savurati. Cred că pretează să așa ceva!