Nicolae S. Şucu, „Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908–1918”, (2)

[septembrie, 1918]
Într-o dimineaţă pe la ora 8, văd populaţiunea că duce în spinare, cu braţele şi cu căruţa, paturi de lemn şi de fer, mese, scaune, oglinzi, saltele, lemne de foc, bidoane cu gaz şi goale, geamuri şi tot felul de mobilă din cazarmele Reg. român no 34, de unde şedea germanii. Mă duc să văd ce este, oare va pleca germanii?… Am intrat în curtea regimentului. Era o lume întreagă, duceau toţi în toate părţile care ce-i ieşea în cale. Germanii încărcau şi ei căruţele şi se uitau la lume cum luau mobilele care le adunase şi ei din casele oamenilor refugiaţi. Nu ştiu, primit-a ei vreun ordin de plecare ori-şi făcuse ei vânt singuri, erau pare că zăpăciţi, umblau fără nici un rost.
Eu m-am dus la ofiţerul nostru care era de servici pe batalion şi i-am spus că să ia măsuri să nu se facă aşa dezastruri. El a zis că nu are nici un ordin de a lua măsuri, a telefonat la comănduirea bulgară şi a întrebat, Ce e de făcut? Comănduirea a răspuns că să se pună santinele şi să nu mai lase pe nimeni din civili să intre sau să iasă afară din curtea cazarmei cu mobilă.
Era prea târziu, nu mai rămăsese nimic în cazarmă. S-a pus santinele. În ceasul ce s-a pus santinele, a pus şi germanii santinelă în toate părţile. A trecut 1 ceas, şi germanii au gonit toate santinelele noastre. S-au aşezat germanii din nou fiecare la locurile lor. A început să vie trupe germane din Palestina cu vapoarele. Germanii s-a înmulţit foarte în Constanţa.1
Am întrebat un subofiţer german la Cinema Regală din Constanţa că când se isprăveşte războiul. El mi-a spus ofensat că când va câştiga victoria Germania, atunci se va isprăvi războiul. Eu am zis că nu se mai câştigă victoria niciodată. El mi-a spus că Bulgaria a intrat în război în urmă cu un an; înaintea intrării Bulgariei în acţiune „noi am luptat şi am avut victorii, şi de acum încolo vom lupta 5-6 ani, până vom câştiga“. Bine, am zis, dar pâine?… Nimic n-a zis, s-a uitat urât la mine şi a plecat de lângă mine.

viata-si-aventurile-unui-cioban-roman-in-bulgaria-in-vremuri-de-razboi-1908-1918-nicolae-sucu
Germanii au început a face tranşee pe linia Toprachisar–Copadin2 pentru paza liniei ferate Constanţa–Cernavodă. Germanii care veneau din Turcia stetea în Constanţa o zi, două şi pleca prin România la Germania. Frontul apusean era tot de partea generalului Foch, adică de partea Triplei Înţelegeri.
Germanii pierdeau. Jurnale nu mai erau. Auzeam că germanii au bombardat Şiştov3 şi Vidin din malul Dunării din România. Vasăzică Germania şi Bulgaria se găseau în stare de război. Noi cu germanii eram bine, camarad şi mai mult nimic.
S-a încheiat armistiţiul cu bulgarii la Salonic.4

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *