PNL la Urgențe

Existe unele știri care reprezintă, în mod evident, cu mult mai mult decît ceea ce este îndeobște o știre: anume, un depozit, mai mic sau mai generos, de fapte și de informații. Unele știri duc după ele, chiar și în mod involuntar, ghemuri de sensuri cu adevărat remarcabile.

Bunăoară aceasta, pe care o aflăm relativ ușor citind presa online la zi (căci ziare – ca o rugăciune de dimineața a omului modern, cum spunea așa de frumos Hegel – este din ce în ce mai greu și așa va fi și de acum înainte, pînă cînd presa tipărită va fi o mare excentricitate și nici nu vreau să mă gîndesc la ziua în care ar putea să nu mai fie deloc…), petrecută într-un oraș mic din România. Mic, dar al nostru, cum se spune într-o reclamă destul de cunoscută. Și anume: la Buzău. Pentru rigoare: la Buzău, în oraș, nu în județ.

Scurt pe doi: este o știre despre domnul Zoican. Adrian Zoican. Anume: dl Zoican a fost ales președinte al organizației municipale a PNL din, cum spuneam, Buzău. Este pentru prima oară în ultimii nouă ani cînd această organizație are un președinte așa-zicînd plin. În tot acest timp, conducerea PNL Buzău fusese asigurată de mai mulți președinți interimari. Adrian Zoican este medic – mai precis, este șeful de la Urgențe de la Spitalul Județean Buzău. Nimic de comentat despre eveniment în sine, nimic de condamnat. E bine ca o structură de partid să fie condusă în mod predictibil, e cît se poate de firesc ca un medic să intre în politică. O să mă leg, totuși, de secția de Urgențe. Merită, cred, să o fac.

balamale

Așadar, chiar dacă nu pot să spun în acest context cum spunea Sfântul Augustin – ”există în noi ceva mai adînc decît noi însine” -, găsesc că, în această știre, este totuși un tîlc adînc, o sugestie profundă. Putem da, căci avem un bun temei, un sens de parabolă faptului că în fruntea liberalilor – fie și deocamdată la o organizație municipală – vine un medic de la Urgențe. Și, întrucît PNL traversează o criză prelungă – unul dintre ideologii acestui partid (acum aproape retras din anumite motive) obișnuia să spună, în mod constant, că dreapta  de la noi prezintă mai multe ”patologii” –, putem extrapola această sugestie.

Iată, ca într-un joc (dar serios, căci are o miză importantă), cîteva direcții care derivă din ideea primă, cea pe care o putem citi printre rînduri în știrea mai sus rezumată și invocată. Un fel de subdiviziuni ale ideii: PNL – la urgențe!

Ar fi de mers, pentru liberali, la oftalmologie. Pentru că, alegînd să scadă în ritmul în care o fac, e clar că au o problemă de orientare. Totuși: e ceva în negerulă cînd oportunități politice evidente, la îndemîmă ”în piață”, sînt ratate cu atît de multă nonșalanță. A propos de orientare, e bine să încerce și secția ortopedie – fiindcă PNL, din partidul care se fălea că este ”istoric”, a avut, în ultimul deceniu un comportament public mai degrabă isteric în raport cu agenda firească, vestică, a României și a mers de atîtea ori în zig-zag.

Nici secția cardio nu ar trebui să fie evitată. Da, inima e situată în partea stîngă a corpului nostru, dar nu se află exclusiv acolo. Cercetările – le-ar putea confirma rapid aceasta un cardiolog – spun că pînă la o treime din inimă stă și pe…centru-dreapta. Da – ”inima are rațiunile ei pe care rațiunea nu le înțelege”, cum spunea Blaise Pascal -, dar e bine ca, în politică, pariurile să fie făcute, totuși, pe rațiune. Pe decență. Nu pe zburdălnicie ( nici o aluzie la un fost lider așa zis liberal, acum socialist pînă aproape de ADN pe care și amicii politii îl numeau ”Inima-Zburdalnică”; so – no offence!) Și, chiar și așa, cu inima care e, mai ales, în stînga: nu e cazul să fugi de tine cu atîta voluptate. Mai ales în brațele PSD-ului.

Nici chestiuni legate de nutriție nu ar trebui neglijate de către PNL. Și asta, la fel ca în convenția jucăușă pe care v-o propun, în…regim de urgență. Cînd te hrănești aproape numai un idei socialiste – deși pretinzi în continuare că ești partid de dreapta -, poți deveni în scurt timp și obez (vezi scorul PNL din perioada în care era pilonul II din USL) și anemic (bunăoară, scorurile electorale de la ultimele două alegeri, cu un ritm de scădere foarte rapid și alarmant).

A propos de nutriția subtilă, de obezitate și de rigiditatea țâfnoasă: nu e recomandat, nici măcar pentru PNL, să privească prea mult, extatic, la TV. Mai ales că e vorba, în mod deja clasicizat, de mass-media gen Antena 3. Realitatea nu e totuna cu realitatea de la televizor. Plus că, ne-o spun chiar nutriționiștii, ”ești și ceea ce mănînci”!

Fiindcă este vorba aici despre patologiile dreptei, cu focus asupra PNL, desigur că, în jocul propus de mine, putem lungi foarte mult lista ”secțiilor” la care se aplică ideea de urgență pentru un eventual remediu al liberalilor de la noi. Nu aș neglija nici urgențe subtile și, mai ales, delicate – gen ”a merge la psiholog”, fie și în ideea că pentru a depăși o problemă, primul pas important este să o recunoști ca atare.

Sigur, mai e și o altă variantă – una atît de mult visată de, bunăoară, Dinu Patriciu: aceea ca PNL să devină un partid-balama. Cum știm împreună, un partid-balama are 5-7% și poate face, deși nu e obligatoriu, jocurile în structuri posibile de alianțe. Unul dintre riscurile evidente pentru cineva care, deși a fost mare cîndva în istoria sa, insistă să  ajungă mic este acela de a deveni irelevant. De pildă, PNȚ-CD, alt ”partid istoric”, cu tradiție și performanțe politice pe care istoria nu le poate șterge: azi este, și de fapt așa este de mai aproape două decenii, un fel de balama la jocurile lego…

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *