De ce mi-e drag Max Blecher?

blecherLa Târgul de carte Gaudeamus s-a lansat romanul Inimi cicatrizate (Editura Humanitas), în prezenţa regizorului filmului dedicat lui Max Blecher, Radu Jude.

  • Pentru felul demn, poetic şi plin de inocenţă în care şi-a asumat tragismul destinului: la 19 ani, când alţii încep să trăiască, el începe să moară. Află că suferă de o boală nevindecabilă.
  • Pentru că şi-a purtat carapacea de ghips cu eroismul unui cavaler medieval care-şi poartă armura într-o luptă. Lupta lui Blecher a fost cu un duşman nevăzut, dar care atacă cu atât mai dur şi-ţi lasă răni pe tot trupul: scleroză în plăci, morbul lui Pott. Lupta lui a durat 10 ani, mai puţin ca războaiele medievale, dar a fost dusă cu un eroism la fel de mare. Şi pentru că vorbeşte despre iubiri între bolnavi care au pe ei armura ghipsului, mi-a amintit de Italo Calvino în Cavalerul inexistent.
  • Îmi e drag şi pentru tatăl lui, evreu moldovean, care vine imediat în Franţa, când fiul îi scrie că e bolnav şi îşi maschează durerea, anunţându-l că la Berck-sur-Mer va fi bine şi va sta ca la un hotel bun.
  • Mă uimeşte că tânărul care începuse să moară şi-a găsit momente de fericire chiar şi în această situaţie şi anume prietenia, cititul şi scrisul, într-o perfectă simbioză. A găsit rapid, în ele, sensul unei vieţi care altora li s-ar fi părut absurdă, chiar fără suferinţa lui.
  • Pentru că ne-a arătat ca nimeni altul că orice boală te plonjează direct în suprarealism. (Iar aici nu seamănă deloc cu Thomas Mann, cu care a fost mereu comparat).
  • Îl admir că într-o perioadă în care se scria pentru glorie şi pentru subtile satisfaceri ale egoului, el a scris pentru sau mai bine zis de dragul unui prieten (Geo Bogza), lucru atipic pentru vremea lui, dar care s-ar fi potrivit foarte bine secolului 19.
  • Şi pentru că a avut resurse, la pat fiind, să se joace cu acest prieten al lui aşa cum numai copiii ştiu să se joace (de-a vaporul, cum aflăm din jurnalul lui Sebastian).
  • Mi-e drag pentru cea mai insolită descriere a prieteniei pe care am citit-o vreodată (în scrisorile către Geo Bogza): “Eşti foarte confortabil. Eşti, pentru mine, un fotoliu comod”. Şi pentru că el, suferindul, are încă resurse să-i spună prietenului: „[…] Îţi mărturisesc că aş lua asupra mea cu imensă bucurie disperările şi tristeţile tale, pentru a le suferi eu, fiziceşte, în carnea mea, decât să ştiu că te torturează pe tine”.
  • Pentru amestecul unic de vârste pe care autorul Inimilor cicatrizate e nevoit să-l experimenteze: e tânăr şi bătrân, are frăgezimi de început de viaţă şi resemnări de muribund.
  • Pentru că, dacă „discursul prietenos” s-ar putea învăţa (în analogie cu discursul amoros barthesian), corespondenţa lui Blecher cu Geo Bogza ar fi un minunat tratat pe temă. De pildă: „Viaţa mea este ceea ce a fost ea înainte de a te cunoaşte, PLUS ce ai făcut tu dintr-însa.”
  • Îl admir, stilistic, pentru că deşi emoţiile lui sunt răvăşitoare, scrisul lui nu devine niciodată sentimental. Pentru că, deşi viaţa lui e „jupuită până la sânge” mai are putere să nu se complacă în suferinţă. Cu doi ani înainte de moarte, scrie: „Cu sănătatea o duc bine şi am învăţat să cânt la acordeaon, asta e tot”. Sau se întreabă „ce mare scofală” e şi boala şi agitaţia care se produce în jurul ei.
  • Îmi e drag şi pentru ce, spre deosebire de colegii lui de generaţie, n-a putut să facă: nu s-a dus cu „banda” la Movila sau Balcic, n-a schiat la Sinaia, n-a umblat prin redacţii, în schimb şi-a adus prietenii la el prin intermediul unui radio Columbia (cu tot cu reclama lui: „un radio e un prieten în casă”). Are frăgezimea sufletească să-şi exprime admiraţia, atunci când îl aude pe M. Eliade „cetind un admirabil fragment din romanul lui”.
  • Îl iubesc pentru ce a făcut în timpul bolii lui: Corp transparent (poeme, 1934), Întâmplări în irealitatea imediată (numite iniţial Exerciţii, în 1936) şi Inimi cicatrizate (1937). Ce-ar fi spus dacă ar fi ştiut că e citit şi admirat tot mai mult în secolul 21? Un lucru e sigur: niciodată Blecher nu şi-ar fi închipuit că romanele lui o să devină subiect de film. Şi pentru asta îi mulţumesc regizorului filmului, Radu Jude. Şi, înainte de orice, marelui regizor al vieţii şi destinelor noastre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *