Azi, şcoala se numeşte Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”. Numele s-a schimbat de multe ori, adresa a rămas mereu aceeaşi: Strada Arhitect Ion Mincu nr. 10. Spre a relua titlul unui film cu ilegalişti din juneţea mea: „Străzile au amintiri”. Scenariul era de emigrantul comunist grec Dimos Rendis şi de jurnalistul Ioan Grigorescu. Muzica, de Tiberiu Olah. Regia de Manole Marcus. Fiul lui Manole Marcus, Martin, a fost elev la Liceul „Dr. Petru Groza”, coleg de clasă cu verişoara mea, regretata Olga Boico-Trébitsch. Olga a murit, a murit şi Martin. Rămân străzile și amintirile…
Copiii Licăi Gheorghiu cu Marcel Popescu (primul ei soț, fost ministru al comerțului exterior), ulterior înfiați de Gheorghiu-Dej, mergeau la Liceul „Caragiale” din Piața Dorobanți. Acolo au mers și copiii lui Alexandru Bârlădeanu, Grigore Preoteasa, Miron Constantinescu, Virgil Trofin, Paul Niculescu-Mizil. Acolo a mers Sorin Oprescu. Cred că și Daniel Dăianu. Dar, evident, majoritatea copiilor din Primăverii și din zonele apropiate mergeau la „Petru Groza”. Erau trei clase întâia, dacă nu mă înșeală memoria. N-am nici cea mai vagă idee cum am fost „distribuiți”, pe baza căror criterii. Oricum, Nicu Ceaușescu și Vasile (Vasea) Borilă erau cel mai sus plasați (aveau tații membri plini ai Biroului Politic), Lena Răutu un pic mai jos (membru supleant al BP, dar extrem de influent ca șef al Direcției Propagandă și Cultură). Mircea Alexa era fiul lui Augustin Alexa, pe atunci procuror general al RPR, membru în CC.Aș vrea să precizez că nu erau doar copii de ștabi acolo. Îmi amintesc, de pildă, de Radu Logotetti, de Șerban Conovaru, de Cristian Langa, de Daniel Schaeffer, de Rodica Purcel și alții care locuiau pe străzile din preajma liceului (Porumbaru, Popa Savu, Barbu Delavrancea). În clasa B era și Sandra Petrescu despre care aveam să aflu mai târziu că era fiica generalului de justiție militară, colaboraționistul de tristă amintire Alexandru Petrescu. Nu știu exact în ce an a intrat la „Petru Groza”, dar acolo a făcut liceul, născut fiind în același an cu mine, antropologul și psihologul Vintilă Mihăilescu. La fel, până la plecarea din țară în clasa a XI-a, fratele său, actualul profesor universitar de matematică din Germania, Preda Mihăilescu (a fost coleg de clasă și bun prieten cu verișoara mea). Au studiat la acest liceu Irina Rosetti, Mihai Oroveanu, Andrei Pippidi.
Sora mai mare a lui Vasea Borilă, Iordana, avea să se căsătorească la începutul anilor ’70 cu fratele cel mare al lui Nicu Ceaușescu, Valentin. Iordana și Valentin au mers și la „Petru Groza” (ea era mai mare cu un an, deci a terminat cu un an înaintea lui). Bucur și Ursula Șchiopu au avut patru fiice, au studiat la acest liceu (Ana, Pia, Ionuța și colega mea Svetlana). Alți elevi din clasele mai mari: Ani Chivu (fiica lui Chivu Stoica și a Ecaterinei Micu), Viorel, Ioana (a murit devreme) și Gheorghe Bodnăraș, Ticu și Vichi Burcă, Ana și Tinu Sălăjan, Anca Răutu, Iuri Chișinevschi (și frații săi Andrei și Gheorghe), Radu Osman, nepot de soră al lui Gheorghiu-Dej etc. Nu poate fi omis, evident, ca absolvent al Școlii Ruse cel care avea să devină traducătorul personal al lui Ceaușescu, apoi, după prăbușirea dictaturii, ministru de Externe, Sergiu Celac.
Sora mea Rodica a fost colegă de clasă cu Aurica Drăghici, fiica lui Alexandru și a Martei Drăghici. În clasă cu Tudor Jebeleanu era Norica, sora ei mai mică. Au studiat acolo fetele Gavriliuc (Nușa și Gabi), fiicele generalului Mihai Gavriliuc, primul șef al DIE (exclus din PMR în 1960). La fel, copiii lui Anton și ai Lenuței Moisescu și cei ai generaului MAI Aurel Stancu. Regretatul meu prieten Alexei Florescu a absolvit Liceul „Petru Groza”, ca și sora sa Claude. Toți copiii Gaston Marin (Minu, plecat dintre noi scandalos de devreme, Jackie și Ileana) au studiat acolo. Gelu Apostol, Ileana Bogdan, Nica și Andrei Bellu, Mircea și Ana Zaharescu (copiii lui Barbu și ai lui Betty), Iulian și Zoia Bughici, frații Bogdan și Emilian Popescu (fiii generalului de securitate, ulterior ambasador în Birmania, Gogu Popescu), etc. Să nu uit, Petre Roman a terminat Liceul „Petru Groza”. La fel și istoricul Vladimir Socor, ani de zile analist la postul Radio Europa Liberă. Destine fundamental, inexorabil diferite…
Fascinanta enumerare a copiilor protipendadei bucurestene din anii copilariei mele! Nu simt nici o unda de resentiment, intrucit la scara mult mai mica, faceam si eu parte dintr-o lume asemanatoare, a odraslelor de cadre didactice liceale si universitare, o lume care se straduia sa-si educe copiii cultivand reminiscentele lumii romanesti recent si brutal disparute. Am luat ore de pian, aveam pick up cu discuri de muzica simfonica, mergeam cu mama la spectacole de balet, am invatat de timpuriu sa citesc in franceza, engleza, germana, maghiara, ceha si poloneza si eram un elev silitor. Mi s-a ascuns cu dibacie adevarul politic, astfel incit sfarsitul anilor ’70, respectiv anii’80 m-au naucit.Am renascut in decembrie ’89! Multumindu-va pentru articol, va adresez rugamintea de a scrie cu talentul Dvs. inconfundabil despre fiii si fiicele protipendadei atat de asemanatoare cu cea bucuresteana, martirizati in piata din Pekin. Un subiect pe cat de greu, pe atat de tragic. Cu deosebita consideratie, Dusan Crstici