Interviu cu Silviu Daniel Diaconescu şi Andra Cătălina Vasilcoiu, elevi la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil

LaPunkt:  Spuneți-ne mai întâi câteva cuvinte despre voi. Ce faceţi acum şi ce planuri de viitor aveţi?

Silviu Daniel Diaconescu (S.D.D.): Sunt elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, profilul filologie. Anul acesta este primul meu an ca preşedinte în Consiliul Şcolar al elevilor din acest liceu.  Pentru viitor aş vrea să profesez în avocatură şi mărturisesc că sunt de asemenea interesat de politică, chiar dacă ea nu prea este populară în rândul tinerilor de astăzi.

Andra Cătălina Vasilcoiu (A.C.V.):  Eu sunt elevă în clasa a XII-a şi urmez profilul matematică-informatică. Am deţinut şi eu aceeaşi funcţie, de preşedinte al Consiliului elevilor, dar anul trecut. Intenţionez ca de la anul să studiez computer science în Marea Britanie şi mărturisesc că nu sunt foarte tentată de o eventuală întoarcere în România la finalizarea studiilor.

 

LaPunkt: Când ați auzit prima oară de festival şi cum vi s-a părut faptul că liceul vostru găzduieşte o asemenea manifestare culturală?

A.C.V: Eu sunt în acest liceu din clasa întâi şi am auzit de festival din primul an când s-a organizat, în 2007. Atunci, fiind mică, nu înţelegeam cât de important este festivalul acesta. De-abia în ultimii ani de liceu am ajuns să înţeleg.

S.D.D: În schimb, eu am fost iniţial elev la o altă şcoală. Totuşi, la nivel local se auzea de acest eveniment. Prima oară am rămas puţin uimit: nu ştiam ce presupune.

04 - Elevi - in corpul articolului

Eleve ale liceului pregătite pentru primirea oaspeţilor Festivalului

 

LaPunkt: Aţi ajuns să vă implicaţi şi voi în organizarea festivalului? În ce constă participarea voastră, a elevilor, la această manifestare a liceului?

S.D.D: Ne implicăm prin voluntariat.

A.C.V.: Ajutăm la promovarea festivalului pe Facebook, împărţim pliante la alte manifestări, întâmpinăm oaspeţii. De asemenea, elevii desfăşoară de fiecare dată programe artistice: cântă sau prezintă costume populare, de exemplu.

 

LaPunkt: Ce înseamnă pentru voi festivalul, acum cand îl vedeţi cu alţi ochi decât atunci când erați mai mici? Care credeți că este însemnătatea sa pentru elevii liceului, prin faptul că unii dintre cei mai mari epigramişti şi poeţi ai României se adună aici?

A.C.V.: Festivalul este fără doar şi poate un motiv de mândrie pentru noi. Este ceva în plus pe care liceul nostru îl are faţă de alte licee din judeţ.

S.D.D: Mai mult, eu consider că găzduim cel mai important eveniment de acest fel din ţară, ceea ce nu este puţin lucru pentru un oraş ca Mizilul.

04 - Elevi - in corpul articolului b

Elevii reprezintă una dintre resursele cheie în buna desfăşurare a Festivalului. Aici, o secvenţă din acţiunea de popularizare a diverselor publicaţii şi creaţii artistice.

 

LaPunkt: A dezvoltat festivalul pasiunea pentru lectură în rândul vostru?

A.C.V.: Da. Din curiozitate, am citit ce s-a publicat în suplimentul festivalului. Eu chiar m-am împrietenit cu una dintre concurentele care au câştigat în anii anteriori. Ea este originară din Republica Moldova şi am fost să o vizitez acolo, în cadrul unei delegaţii mai largi a liceului nostru.

S.D.D.: Trebuie subliniat că avem şansa suplimentară a unei noi deschideri pe lângă cele oferite de activităţile fireşti din şcoală, atât către literatură, cât şi către relaţiile cu alte persoane, din România şi de peste hotare.

 

LaPunkt: V-aţi gândit să scrieţi şi voi poezii şi epigrame şi să participaţi la concurs?

S.D.D: Când eram mai mic, eu aveam unele idei de poezii şi aplecare pentru asta. Din păcate, le-am pierdut pe drum. Cine ştie, poate pe viitor, inspirat de exemplele de la festival, voi relua această ocupaţie.

 

La Punkt: Cât de important este acest festival pentru părinţii voştri şi pentru întregul oraş?

S.D.D: Mândria care ne animă pe noi, ca elevi, este simţită de toţi cetăţenii Mizilului. Suntem mândri cu toţii că putem găzdui un asemenea festival.

A.C.V: Într-un fel, festivalul pune Mizilul pe harta culturală a Romaniei şi întreaga comunitate locală este încântată din acest motiv.

Un comentariu

  1. Așa te vrem, Dănuțule!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *