Cine nu-și amintește Comoara din insulă a lui Robert Louis Stevenson? Cine nu a visat să devină posesorul comorii ? Este aproape imposibil ca Piratul cu picior de lemn, ochi învelit de un petec de piele neagră, purtând redingotă, un papagal pe umăr și un cârlig în loc de mână să nu fi traversat copilăria oricăruia dintre noi. Nostalgia este cheia incursiunii pe care, în Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării (Cartea Românească, București, 2015), Adrian G. Romilă o face în istorie pentru a scoate dintr-un cufăr vechi plin cu dubloni, poposit pe fundul mărilor sau poate dintr-un portulan pătat cu ceară această figură idealizată și mitizată a piratului și a comorilor pe care le ține ascunse pe o insulă îndepărtată. Avem un decupaj dintr-o vastă istorie a pirateriei, iar acest decupaj interesează atât prin figurile celor mai populari pirați, de la Blackbeard și Kidd la Francisc Drake, cât și prin faptul că a servit cel mai bine literatura și ulterior cinematografia. займ онлайн круглосуточно без отказов и проверок
Prin urmare, exact aceea parte de istorie care hrănește visul și prin el imaginarul maritim pentru care Adrian G. Romilă devine un experimentat explorator. În primul caz, autorul cărții investighează secolul de aur al pirateriei, extrăgând din farmecul aventurii pe mare care alimentează ficțiunea, partea ei întunecată, cea a riscurilor și dificultăților unei astfel de cariere cu ceea ce înseamna viața la bordul unei nave piraterești. Aceasta pentru că scriitorul de astăzi este un fost cadet al unui liceu de marină și știe toate chichițele vieții pe mare și ascunzișurile unei corăbii cu pânze. Altfel, navigatorul care ar fi putut fi se pricepe și mai bine să scotocească arhipeleagurile literaturii române în căutare de pirați fictivi. Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării este o carte la răscruce de drumuri, amestec de istorie maritimă, de manual de navigație, de istorie a ideilor și istorie a imaginarului cu istoria literară.
Ceea ce o face strălucitoare și vie cu cât la fiecare capitol lasă să se vadă altceva; partea de literatură românească a mării își găsește fundalul în partea de istorie navală românească. În fond, Adrian G. Romilă reușește să strângă puținul care se află despre piraterie la Pontul Euxin, literatura dovedindu-se mai bogată decât istoria propriu-zisă. Însă escala minunată la țărmul literaturii pe care o face cu romanul lui Radu Tudoran, Toate pânzele sus!, relevă parfumul capodoperei ascunse pe raftul cu cărți de aventuri. Autorul redescoperă pentru noi în literatura de călătorie pe aceea a călătoriei pe mare și în cadrul acestui tip de aventură o ficțiune reprezentativă care a fost ecranizată.
Inventarul unor repere literare privitoare la aventura fluvial-maritimă românească constituie scoica în care se află perla, acest roman încărcat de toate virtuțile marilor explorări geografice și ale imaginarului marin, cu atât mai surprinzătoare fiind apariția sa într-un context politico-ideologic în care toate orizonturile se închid. Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării redeschide gustul uitat, poate, pentru literatura de călătorie acvatică și o face deopotrivă erudit și îndrăgostit de largul literaturii și al mărilor și oceanelor.
preluare de pe bookia