10 (zece) punkte: Paul Auster

1.Cărţile sale sînt traduse în peste 40 de limbi. Este unul dintre cei mai puternici, mai cunoscuţi şi mai influenţi scriitori americani. Are rădăcini evreişti-poloneze. A locuit o vreme în Franţa. A debutat cu poezie. S-a născut în 1947.

2.În româneşte, cărţile sale au fost publicate de editura Univers şi de editura Polirom. Link Polirom-Paul Auster: http://www.polirom.ro/catalog/autori/auster-paul/.

3.Paul Auster are şi cîteva legături cu lumea filmului. Este scenarist al filmelor „Smoke” şi „Brooklyn Booggie” (la cel de-al doilea e şi co-regizor). E, de asemenea, scenarist şi regizor al filmului „Lulu on the brigde”. În „Smoke”, amănunt interesant, Paul Auster chiar apare în cadru, pentru cîteva secunde, la volanul unei maşini.

4.A scris poezie, eseistică, proză. Opera sa cea mai cunoscută şi îndeobşte socotită cea mai valoroasă este cea în proză. A debutat ca prozator în 1985 cu „Oraşul de sticlă” şi, după un an, a publicat şi „Fantome” şi „Camera încuiată” – cele trei titluri alcătuiesc faimoasa „Trilogie a New Yorkului”.

5.Paul Auster – Cum a devenit scriitor:

http://www.huffingtonpost.com/louisiana-channel/paul-auster-how-i-became_b_6406780.html

6.Paul Auster: „Cititul a fost evadarea şi confortul meu, consolarea mea şi stimulentul meu bine ales: cititul pentru simpla plăcere de a face asta, pentru frumoasa linişte ce te înconjoară atunci când auzi cum cuvintele autorului reverberează în mintea ta.”

7.În 2012, în semn de protest faţă de tratamentul aplicat în Turcia multor jurnalişti şi scriitori, Paul Auster a menţionat public că refuză să viziteze vreodată această ţară. Premierul de atunci, actualul preşedinte Recep Erdogan a replicat arogant: „şi cine are nevoie de tine? Cui îi pasă dacă vii sau nu?”

8.În 2005, fiica sa, Sophie, a lansat un album muzical, în engleză şi franceză, intitulat „Sophie Auster”, alături de formaţia One Ring Zone. Versurile a trei dintre cîntecele de pe acest album sînt semnate de Paul Auster. Un cîntec de pe acest album de debut al frumoasei fiice a scriitorului american:

9. De ce crede Paul Auster că romanul nu e, aşa cum susţine Ph. Roth, „un animal pe moarte”:

10.Paul Auster: „Când te simţi pierdut, priveşte în jurul tău. Îndoieşte-te că ce vezi e adevărat, şi şterge totul, să-ţi rămână apoi o singură certitudine: că tu exişti. Exişti pentru că ai un trup, trupul tău. Eşti chiar tu! Trupul tău e tot spaţiul pe care l-ai străbătut ca să ajungi unde eşti, e şi timpul care a făcut din tine ceea ce eşti acum, timpul pe care tu îl porţi scris în tine, ale cărui cicatrici sunt amintirile tale, iar amintirile sunt gânduri; şi gândurile eşti tu…”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *